СУ "Емилиян Станев" - В. Търново

Добре дошли на нашия сайт!

Partners

СОУ "Емилиян Станев" е партньор на Окръжна библиотека "П. Р. Славеков", гр. Велико Търново.

Сайт: Окръжна библиотека "П. Р. Славеков"

Онлайн: Електронни каталози на РНБ "П. Р. Славейков"

СОУ "Емилиян Станев" е базово училище за ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", наложи се като територия за работа на академичния състав на Великотърновския университет с педагогическия екип на училището. То е значим образователен център и повече от 20 години е база за обучение на студенти от ВТУ. Това определено е доказателство за високия професионализъм на учителите от средното училище, за качеството на техния труд. Между преподавателския състав на двете учебни институции са изградени устойчиви и успешни професионални контакти, които непрекъснато се задълбочават. При акредитацията на Великотърновския университет бяха поканени, наред с ръководителите на катедри, и учители, които със своите аргументирани изказвания допринесоха за високата оценка, дадена от комисията на висшето училище.

ikuo 1ikuo 2ikuo 3

СОУ "Емилиян Станев", гр. В. Търново е асоциирано училище към Център „Икуо Хираяма”. Той е създаден през 2009 година в София. Наследник е на Организационния комитет „Икуо Хираяма”, основан през 2003 година за първото посещение и изложба на големия японски общественик и художник, професор Икуо Хираяма в Нациналната галерия за чуждестранно изкуство - София. Събитията са под патронажа на Президента на Република България, а идеята за Центъра е официално подкрепена и приветствана от него при откриването на изложбата и по време на срещата му с професор Хираяма.

Център „Икуо Хираяма” е неправителствена организация, мисията на която е развиването на идеята за опознаване и опазване на уникалното културно наследство на България и Балканите, на неговото популяризиране сред младото поколение и на опазването на мира в този район. Мисията на Центъра следва идеите на движението „Духа на червения кръст за опазване на културното наследство”, създадено от професор Икуо Хираяма в Япония през 80-те години на миналия век. С това движение професор Хираяма става първия японски посланик на добра воля на ЮНЕСКО, участва и инициира големите проекти на ЮНЕСКО по Пътя на коприната за възстановяване и съхраняване на неговите значими културни паметници, изрисува го в стотици свои картини, създава изследователски институт, фондация и два музея „По Пътя на коприната” в Япония и два Центъра „Икуо Хираяма” извън Япония – в Ташкент, Узбекистан и София, България, работи за посвещаване на децата в своите идеи.

Център „Икуо Хираяма” организира изложби, свързани с представяне на световното културно наследство. Голяма изложба от творби на Икуо Хираяма и дарение на Центъра от ценни артифакти  „Културното наследство по Пътя на коприната: Молитва за мир” беше представена пред Софийската общественост през деткември 2009 - януари 2010 в Националния Археологически музей – София, асоцииран член на Центъра. За Дните на културата Икуо Хираяма 2010-2011, Варна е подготвена друга голяма изложба на Икуо Хираяма „Пътят на коприната на Икуо Хираяма: Кръстопът на култури в обещание за мир” от сериграфии и литографии, заедно с документални материали за уникалните му проекти, изкуство и живот, предоставени от неговите Културна фондация и два музея „По Пътя на коприната” в Япония.

ИКУО ХИРАЯМАПочетен президент на Центъра е проф. Икуо Хираяма. Адрес за контакти:
София 1000
ул. "Хан Аспарух" №37, ап.5
тел./факс: 02/ 987 76 50
e-mail: office@cih.bg
www.cih.bg